Aantal online marketingbureaus Nederland (cijfers 2023!)

Wil jij weten wat het aantal online marketingbureaus Nederland betreft? Wij zetten alle cijfers, trends en verwachtingen voor je op een rijtje.

Wat is een online marketing bureau?

Een online marketingbureau is de opvolger van het vroegere marketing- of reclamebureau. Waar voorheen vooral reclame werd gemaakt door middel van flyers en visitekaartjes, is dit nu enorm gedigitaliseerd. Als je als ondernemer jouw zichtbaarheid in het algemeen wilt verbeteren, dan heb je een online marketingbureau nodig. Zij helpen je met SEO, SEA, E-mailmarketing, Analytics, Social media marketing en contentmarketing. Wil je specifiek de vindbaarheid verbeteren en hoger in Google komen, dan kun je beter een SEO-expert of zoekmachine optimalisatie bureau opzoeken. Ook deze specialisten opereren in de online marketing branche.

Aantal online marketingbureaus Nederland – De cijfers van het CBS

Er zijn geen specifieke branchegegevens voor online marketing bedrijven beschikbaar, want het CBS baseert de cijfers op de SBI 2008 indeling. Als we deze erbij pakken, dan zie je al gauw dat de markt valt onder de specialistische zakelijke dienstverlening. In de volksmond worden het vaak reclamebureaus genoemd, terwijl dat eigenlijk een term van vroeger is. De drukkerijen worden door het CBS dan ook moeiteloos inbegrepen bij het filteren van de bedrijfstakken.

In onderstaande tabel zie je al staan dat er diverse branches worden samengevat om tot het totaalplaatje van 32.380 actieve marketingbureaus te komen:

 • Markt- en opinieonderzoek
 • Reclamebureaus
 • Handel in advertentieruimte
 • Reclame, design & overige diensten

 

Bron: CBS

Cijfers 2023

In 2023 zijn er zoveel bedrijven actief:

 • Markt- en opinieonderzoek bureaus: 5.380
 • Marketingbureaus: 27.000

Deze cijfers wisselen natuurlijk dagelijks, want er vinden overnames, fusies, bedrijfsbeëindigingen en oprichtingen plaats. Ook zetten bedrijven hun eenmanszaak om in een BV, waardoor er wéér een wijziging in de cijfers plaatsvindt. In kwartaal 4 van 2022 is dit het aantal online marketingbureaus in Nederland:

Aantal online marketing bureaus 2023
Totaal aantal online marketing bedrijven 2023
Totaal aantal online marketing bedrijven

Hebben online marketingbureaus de toekomst?

Wij sluiten niet uit dat ‘ouderwetse’ marketing, in de vorm van op papier in real life, weer terugkeert. Mensen krijgen steeds meer een allergie voor het zoomen en digitaal werken. We hebben al enkele opdrachtgevers gehad die weer terug willen naar de papieren nieuwsbrief en luxueus drukwerk; helemaal niet zo’n gek idee!

Wij denken dat er steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan tussen eenpitters met verschillende expertises. Samenwerken loont en hierdoor kan er optimaal concurrentie geboden worden tegen de grote bureaus.

Heb jij een online marketingbureau nodig?

Goed, je weet nu alle cijfers met betrekking tot het aantal online marketingbureaus in Nederland, maar wat nu? Heb jij een online marketingbureau nodig, dan is het verstandig om te weten waar ze jou mee kunnen helpen. We omschreven hierboven het aanbod van een allround bureau al even, maar wanneer huur je ze nou eigenlijk in?

 • Wil je jouw bedrijf groter zien worden?
 • Beter gevonden worden in Google?
 • Jouw on- en offline zichtbaarheid verbeteren?
 • Meer leads binnenhalen of meer traffic genereren?
 • Pakkende advertentieteksten laten schrijven?
 • Online adverteren op betaalbare wijze?
 • E-mails sturen naar jouw klanten om de verkopen op te drijven?
 • Je naamsbekendheid vergroten?
 • Beginnen, of verbeteren, van jouw social media aanwezigheid?

Als jij ‘ja’ hebt geantwoord op één of meer van bovenstaande vragen, dan kun je wel een online marketingbureau gebruiken.

Dit zijn de online marketing trends van 2023

Als je op zoek bent naar een goed bureau, dan is het verstandig om te kijken naar hun portfolio, reviews, de transparantie (staat hun identiteit online?) en natuurlijk of ze op de hoogte zijn van de laatste trends. We willen dat je goed voorbereid te werk gaat, dus daarom brengen wij je alvast op de hoogte, want aan het aantal online marketingbureaus in Nederland heb je helaas niet genoeg informatie 😉

Trends online marketing 2023:

 • E.E.A.T
 • Mobile-first ranking
 • Voice search
 • Zero-click resultaten
 • Visual search
 • AI-content
 • Hoge kwaliteit en snelheid
 • Waardevolle en nuttige content

Wil je meer weten? Bekijk deze blog.

FAQ – VEELGESTELDE VRAGEN

Wat doet een online marketingbureau?

Zij houden zicht bezig met het vergroten van de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw website of webshop.

Wat kost een online marketingbureau?

Dit varieert natuurlijk enorm, dus ga dit altijd van tevoren na. Een freelancer heeft gemiddeld een uurtarief tussen de € 60 en € 120 euro per uur, terwijl een bureau al gauw € 80 tot € 150 in rekening kan brengen.

Is een SEO-expert hetzelfde als een online marketeer?

Nee. Een online marketeer of een online marketingbureau verzorgt het totaalplaatje van adverteren tot social media marketing. Een SEO-expert focust zich enkel en alleen op het vergroten van de zichtbaarheid van jouw website of webshop in de zoekmachines (hoger in Google!) zonder het inzetten van advertenties.

Wat is het beste online marketing bureau van Nederland?

Dat is maar net aan wie je het vraagt. Een online marketing bureau is goed in z’n werk als het zijn beloftes kan waarmaken. Dat houdt onder andere in: geen gladde praatjes, een meetbaar plan, klantgericht zijn, een trackrecord hebben en voortdurend leren van zijn inspanningen. Er zijn helaas een hoop cowboys actief. Dus verdiep je in een partij voordat je er mee in zee gaat.  

4 responses

 1. Hoi Gabriëlle, bedankt voor het artikel met het heldere overzicht van alle cijfers. Ik had geen idee dat er zoveel marketingbureau’s zijn!

 2. Hi Sander,

  Er is inderdaad heel wat concurrentie 😉

  Groet,
  Gabriëlla

 3. Is het ook mogelijk om de orginele bron te krijgen van de tabel aantal online marketing bureaus 2023 CBS ? Mvg

 4. Hi Gabriëlla,

  Waar heb je deze cijfers vandaan? Ik ben erg benieuwd hoe je aan deze getallen bent gekomen. (Ivm schrijven van scriptie)

  Met vriendelijke groet,
  Rianne

Leave a Reply