Doelen stellen als ondernemer (2021 is jouw jaar!)

Doelen stellen. Niet echt mijn core business, maar toch ook weer wel. Als ondernemer start je waarschijnlijk vanuit je passie, maar er komt een moment waarop je moet gaan plannen. En voor mij is dat moment nu toch écht wel aangebroken. Bon, eigenlijk drie jaar geleden al… Maar omdat ik er nu mee bezig ben, dacht ik, ik kan jou meenemen in mijn bevindingen!

Wat is doelen stellen nou eigenlijk?

Een doel betekent eigenlijk dat je iets hebt om voor te leven. Je hebt een droom en je bent vastbesloten die te realiseren. Als je simpelweg blijft werken, werken, werken dan zet je misschien wel veel om, maar dat is ook niet alles. Je moet richting geven aan jouw pad, zodat je stap voor stap dichterbij komt. Door deze stappen in kaart te brengen kun je ze opvolgen en zo zijn jouw grootste dromen sneller binnen handbereik.

Waarom doelen stellen? Is het leven al niet ingewikkeld genoeg?

Als je het mij vraagt is het leven soms best een zootje, ja. Daarom is het juist een verademing als je doelen hebt die jou een duwtje in de juiste richting geven. Er zijn mensen die vinden dat je doelen ook betrekking moeten hebben op anderen, want ‘door anderen blij te maken, word je zelf ook gelukkig.’ Dat is natuurlijk een prachtig idee, maar ik vind dat je maar één ding centraal moet stellen en dat ben jij zelf.

Jouw leven draait om jou! Als je andere mensen ook blij maakt, terwijl je hard werkt om je eigen wensen te vervullen, dan is dat natuurlijk super tof. Ik ben de laatste die jou die voldoening wil ontnemen, maar maak alsjeblieft niet de fout om anderen voorop te stellen.

Klein beginnen of juist groots denken?

Ik zou zeggen: pak eens flink uit. Voor je carrière is het van belang om je tijdspad enigszins af te kaderen. Bedenk waar je het ALLERliefste wilt staan over vijf jaar. Ik ga streng zijn en je een flinke schop onder je kont geven, ondanks dat ik absoluut geen business coach ben (disclaimer :-)) Ik heb wel al 10+ jaar ervaring in het ondernemersleven, dus inmiddels weet ik wel wat van belang is en wat niet.

Die doelen van nu tot over vijf jaar ga je in kleine stukjes hakken. Ik weet dat dit ontzettend saai en nutteloos overkomt en dat je nu in je hoofd zuchtend denkt ‘moet dat nu echt, Gabriëlla?’ Ja. Je brein kan veel, maar zulke belangrijke levenspaden MOET je concretiseren, zodat je brein, je hart en je succesplanner snappen wat er aan de hand is 😉

Move the needle now: Hoe kun jij effectief doelen stellen voor jezelf?

Goed, ik ga dus de stappen voor je uitschrijven:

 1. Waar wil jij over vijf jaar staan? Doe je ogen even dicht en dwaal even af naar de toekomst. Omschrijf zo specifiek mogelijk wat je ziet:
  • Waar ben je?
  • Wat ben je aan het doen?
  • Hoe ziet je bankrekening eruit?
  • Wat voor vervoersmiddelen heb je in de garage staan?
  • Hoe ziet je gezin – of je leven als vrijgezel – eruit?
  • Wat zijn je hobby’s?
  • Reis je veel? Doe je vrijwilligerswerk?
 2. Breek dit in stukjes van een jaar, waardoor je maximaal vijf grote tussendoelen krijgt.
 3. Voor dit jaar breek je jouw eerstvolgende doel (dus het eerste jaardoel) ook weer in stukken. Dit kunnen er 4 zijn (per kwartaal) of 2 (per halfjaar). Het is geheel aan jou hoe je dit wilt indelen.

Ben je ambitieus en wil je in sneltreinvaart groeien? Dan daag ik je uit om met mij mee te doen. Ik probeer zoveel mogelijk van mijn doelen af te strepen binnen een jaar. Onrealistisch? Wellicht. Maar zonder passie en overtuiging zijn jouw doelen niet motiverend genoeg. Dus spring in het diepe en ga ervoor!

Hoe zien mijn doelen eruit? (Check deze doelen stellen voorbeelden ;))

Ik moet eerlijk toegeven dat mijn doelen nogal wispelturig zijn en dat ik snel mijzelf kan hypen om iets anders of méér te willen. Dat is helemaal niet erg, want je leven is ook geen constant pad richting de dood. Maar goed, de voorbeelden uit de praktijk. Dit zijn mijn doelen voor de komende jaren:

 1. Een nieuwe auto kopen
 2. Verhuizen naar een leuk appartement
 3. Een webshop starten
 4. Mijn team uitbreiden naar 10 mensen
 5. Mijn website verbeteren
 6. Een vakantiehuis in Tsjechië kopen
 7. Modderman Empire opbouwen

Hoe behaal je jouw doelen exact?

Als het bij dromen blijft, dan ga je geen doelen behalen. Doelen stellen betekent vervolgens keihard werken om ze ook te realiseren. Zorg ervoor dat je ze duidelijk maakt én dat ze jou enthousiasmeren. Dit is JOUW leven en niemand anders heeft iets te zeggen over waar JIJ blij van wordt.

Zorg ervoor dat je het actionable en visueel maakt. Dit doe je door ieder doel in kleine taken te verdelen, zodat je gericht actie onderneemt. Een moodboard kan ook helpen om je dromen tastbaar te maken. We pakken één van mijn doelen ter illustratie, namelijk het ‘website verbeteren’:

 1. Maak een wireframe voor de website;
 2. Schrijf op welke content (video’s, blogs, afbeeldingen) er geproduceerd moeten worden;
 3. Maak de SEO-kennisbank af;
 4. Contact opnemen met collega webbouwer;
 5. Etc.

Ik weet dat dit doel niet heel SMART is, maar ik houd zelf van doorpakken en weet wat me te doen staat. Mijn volgers en klanten weten inmiddels wel dat ik een voorstander ben van doen wat bij jou past. Niet alles hoeft te voldoen aan de wetten en regeltjes van de maatschappij: you do you.

Conclusie

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om actie te nemen. Als plan-nerd ben ik echt benieuwd naar jouw successen, planners, moodboard en methodes. Heb je interessante feedback voor me? Stuur me ff een berichtje, vind ik leuk!

Laat een reactie achter