Soms word ik gevraagd om een speech te schrijven en dat zijn stiekem mijn favoriete opdrachten! Voor bekende opdrachtgevers is het appeltje, eitje. Ik ken de doelgroep en ben bekend met de filosofie en de tone of voice. Maar wat als ik de opdrachtgever niet ken? Dan stel ik gerichte vragen, waardoor ik een helder beeld heb van de essentie van het verhaal. Je kunt zelf ook een speech schrijven, dus lees snel verder over ‘hoe schrijf je een speech’?
Dé 4 elementen van een goede speech
Speechen is best ingewikkeld, laat staan daar een goed verhaal voor te schrijven. Je komt daarom niet voor niets bij ons terecht. Want jaarlijks schrijven wij tientallen speeches. Een speech is niet alleen een live voordracht, maar ook korte speeches kun je prima gebruiken om op Instagram een knaller van een tekst te posten. Voor we ingaan op de aandachtspunten voor de opbouw van een speech moet je weten welke elementen samen een goede speech maken.
- Verhaal / verrassing. Hoe begin je een speech? Nou meestal met een verhaal, een verrassing of een ervaring, maar als je op social media iets plaats dan kun je vaak beter beginnen met het wat/hoe gedeelte om de aandacht te pakken. Ga je de bühne op? Zorg dan dat je begint met een verhaal, iets persoonlijks of iets dat je verraste. Dit verhaal gebruik je vervolgens als kapstok voor de andere 3 elementen. Storytelling. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Waar het vooral om gaat is dat je dicht bij jezelf blijft!
- Drijfveer / motivatie: vervolgens verbind jij jouw motivatie of drijfveer aan dit verhaal. Waarom sta je daar te speechen, wat heeft dit verhaal jou voor inzichten gebracht of wat is de relatie met de onderneming die je bent begonnen? Maak het relevant en iedereen hangt aan je lippen.
- Wat/hoe: Als je verhaal en je motivatie staat als een huis kun je ingaan op wat details. Wat is je boodschap? Wat doe je met je drijfveren? En hoe ga je de toekomst in?
- Afsluiting: in je afsluiting ga je terug naar de kern van je verhaal. Je herhaalt nog eens kort punt 2 en 3 waarbij je de relevantie met je verhaal laat zien. Eindig sterk met een mooie uitsmijter. En ja, dat is echt heel lastig, maar onthoud: je speech is persoonlijk. Als jij zelfverzekerd overkomt en goed voorbereid je speech voordraagt dan komt die uitsmijter vanzelf (oefen, oefen, oefen!)
We zien dat deze 4 elementen, in welke volgorde dan ook, altijd zorgen voor een goede structuur om je speech te schrijven. Zo kun jij van ieder verhaal een logische en impactvolle speech schrijven. Voorbeeld van een goede speech nodig? Ik heb wat best practices voor je op een rijtje gezet!

Weet voor wie je staat te speechen
Wie is je doelgroep?
Als jij jouw publiek kent, dan weet je welk niveau ze ongeveer hebben. Je kunt geen beginnersverhaal ophangen voor een specialistisch publiek, dus stem dit op elkaar af. Doe onderzoek naar je doelgroep en speel hier handig op in, maar let op: zoek – als het even kan – een onderwerp wat jou ook enthousiasmeert, zodat je aanmoedigend kunt vertellen!
Wat is de juiste tone of voice?
Spreek lekker nonchalant en lichtjes bij een informele doelgroep, maar zijn de stoelen gevuld met professionals, dan zou je toch een andere manier van spreken moeten overwegen. Vakjargon en zakelijke vocabulaire is hierbij meer op zijn plaats.
De opbouw van een overtuigende toespraak
Wat schrijf je in een speech?
Iets dat prikkelt, overtuigt of enthousiasmeert! Eitje toch? En daar kom je vanzelf op zolang je iets schrijft dat voor jou of je publiek relevant is. Want als jij als veganist in een kamer vol carnivoren gaat preken over hoe slecht ze bezig zijn, dan kun je beter thuisblijven. Maar speech je in plaats daarvan over de impact van veganisme op de gezondheid, dan heb je veel meer kans de aandacht van je publiek te pakken.
Zorg voor een correcte opbouw speech
De kernvraag van ‘hoe schrijf je een speech?’ is meestal: hoe ziet een speech er qua opbouw uit. Zorg dat je start met een korte introductie, maar verspil geen woorden. Kom snel to the point en verras je publiek met een leuke quote, verrassing of een grap. Na de inleiding volgt de kern van je verhaal. Je vertelt diverse punten en onderbouwt deze ook direct. Tenslotte: hoe sluit je een speech af? Door weer terug te komen op je oorspronkelijke verhaal en een keigoede uitsmijter. Dit is de boodschap die je jouw publiek wilt meegeven. Make it count!
Schrijf compact
Houd altijd in gedachten wat je wilt bereiken met je toespraak, want een lange speech brengt alleen maar risico’s met zich mee. Gebruik compacte zinnen, weid niet teveel uit en zorg ook voor een niet al te lang verhaal. Zeker als je geen volleerd spreker bent is het verstandig om het kort te houden, zodat je ook minder fouten maakt of teveel van de kern afwijkt. Schrijf actief en in spreektaal, zo houd je het een duidelijk volgbaar én leesbaar stuk.
Gebruik beeldspraak
Want dat prikkelt het visueel vermogen. Schets een situatie, gebruik een praktijksituatie of speel in op het publiek. Hierdoor kan je publiek zich een voorstelling maken, waardoor ze de aandacht langer vasthouden.
Be you en wees zeker van jezelf
Oefenen, oefenen oefenen
Voor sommige mensen is het lastig om te spreken, want ze worden al snel zenuwachtig, krijgen een rood hoofd of beginnen te stotteren. Wees je ervan bewust dat als jij relaxt bent en weet waar je over praat, jouw publiek ook een comfortabel gevoel heeft. Ben je onbekend met presenteren / speechen? Volg een training, bekijk wat filmpjes op youtube / ted x en weet waar je het over hebt. Ook een geoefend spreker bereidt zich voor, dus zet alles op papier en gebruik visuele hulpmiddelen
Hoef schrijf je een speech? Kort, maar enthousiasmerend
Houd de aandacht vast
Een tactische stilte of een goede vraag zorgt ervoor dat je publiek geïnteresseerd blijft. Je wilt natuurlijk niet dat ze tijdens jouw speech scrollen op Instagram, hun to-do lijst doornemen of alvast de volgende vergadering of workshop voorbereiden. Voorbeelden: ‘hoe pak je dit nu in de praktijk aan?’, ‘om het even samen te vatten’ of ‘en toen realiseerde ik me dat’.
Verzamel feedback
Controleer en vraag feedback! Lees je speech hardop voor aan jezelf, maar ook aan anderen en laat eventueel je tekst controleren. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? Kijk de kunst af van Roosevelt, Socrates of één van de 33 andere speeches. Wil je meer informatie over jouw vindbaarheid en zichtbaarheid? Bel ons direct op 0630746074 of mail. App je liever? Ook dat is mogelijk!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.