Above the fold

Above the fold is een term, die afstamt uit de wereld van drukwerk. Hoewel kranten tegenwoordig steeds vaker digitaal worden aangeboden, was dit eerder natuurlijk niet zo. Kranten lagen (en liggen) gevouwen in de winkel of kraam, waardoor het belangrijkste nieuws in één klap zichtbaar was. Het iets minder belangrijke nieuws werd onder de vouw geplaatst, zodat dat deel daarna werd gelezen.

Webdesigners hebben ook te maken met het above the fold fenomeen. Niet alleen qua design, maar ook voor adverteerders. Advertenties die bovenaan worden geplaatst, die krijgen meer aandacht en kosten dus meer. De digitale vouw is afhankelijk van de browser van de bezoeker. Alles wat je ziet zonder dat je hoeft te scrollen is het nieuwe ‘boven de vouw’.

Above the fold - marketingtermen

Is above the fold nog relevant?

Ook nu is dit nog steeds relevant. Bezoekers zijn snel afgeleid en zijn in een ogenblik weer vertrokken, dus het is zaak dat jij jouw waarde direct aantoont. Plaats hier een call-to-action, aanbiedingen of andere opvallende informatie. Hierdoor stijgt jouw conversieoptimalisatie, waardoor je betere resultaten boekt. Above the line is een synoniem voor deze term, maar het komt op hetzelfde neer.

Hoe meet je boven de vouw?

Dit kun je nooit exact uitmeten, want het is voor ieder beeldscherm, elk device en elke browser weer anders. Gemiddeld genomen kun je aanhouden: 1000 px breed en 600 px hoog. Wereldwijd gaan webdesigners hierbij uit van een aantal aandachtspunten:

  • de meeste monitor/browser weergeven 1024×786 pixels;
  • het venster van de browser is gemaximaliseerd;
  • er zijn geen toolbars geïnstalleerd en weergeven.

Wil je specifieke informatie over jouw bezoekers en hoe de informatie above the fold bij hen wordt weergeven? Raadpleeg dan jouw Google Analytics!

Above the line - krant én webdesign

Overwegingen voor SEO

Niet alleen voor de aandacht van jouw bezoekers is de bovenste informatie relevant, maar ook voor de zoekmachines. Het wil nog wel eens voorkomen dat een platform teveel adverteerders aantrekt en toezeggingen doet, waardoor de bovenste helft van de pagina alleen maar advertenties bevat.

Dit weet je misschien nog wel van Google Adsense, waarbij de hele pagina traag werd van de hoeveelheid knipperende ads, die de focus verstoorden. Er dient een goede balans te zijn tussen het aantal ads, relevante informatie en functioneren van de pagina. Anders word je door Google afgestraft, dankzij recentere Google Updates.

In het voorjaar van 2021 worden de Core Web Vitals rankingfactor bij Google ingevoerd. Dit betekent dat de manier van informatie aanbieden relevanter wordt. Denk aan zware afbeeldingen, grote video’s of advertenties, waardoor de website traag wordt en de bezoeker above the line nauwelijks iets te zien krijgt binnen 5 seconden.

In