Call To Action is een oproep tot actie. Je wilt je bezoekers stimuleren, zodat ze een actie gaan uitvoeren en dat doe je door ze een duwtje in de goede richting te geven. In de marketingwereld noemen we dit kortweg een CTA. Het klinkt heel simpel, maar vaak wordt deze belangrijke functie compleet over het hoofd gezien. Ons brein heeft helaas deze extra motivatie wel nodig, dus daarom een aantal feiten om je te overtuigen.

Waarom een call to action gebruiken?
Een CTA wordt vaak geplaatst in de vorm van een button. Je herkent ze vast uit duizenden, want de tekst is vaak concreet, kort en actiegericht:
- Bel mij nu;
- Neem direct contact op;
- Bestel nu, ontvang morgen;
- Meer weten?
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief;
- Neem een gratis proefabonnement;
- Etc.
Maar hebben deze kleine, vaak kleurrijke knopjes wel nut? Jazeker! Hier een aantal cijfertjes om je omver te blazen:
- Volgens WordStream zorgt één call to action in een e-mail tot 371% meer clicks en 1617% meer verkopen;
- AdRoll heeft uitgevonden dat CTA’s op een Facebookpagina leiden tot een stijging in de Clickthrough rate van 285%;
- Toen Social Times social media buttons ging toevoegen aan hun e-mailmarketing zagen ze een stijging van 158% in de clickthrough rate;
- Meer dan 90% van de online bezoekers die jouw titel leest, leest ook de inhoud van je CTA, aldus Unbounce.

Hoe maak je een goede CTA?
Een goede CTA heeft diverse kenmerken. Door slim in te zetten en de juiste informatie te verstrekken kun jij jouw bezoekers overtuigen om actie te ondernemen. Dit zijn de essentiële onderdelen van een onweerstaanbare CTA:
- geef duidelijk aan wat de bezoeker moet doen;
- richt je op slechts één handeling;
- vertel er direct bij wat de bezoeker kan verwachten ná de click (belofte);
- is actief geschreven, dus geen leidende taal;
- geef ook aan wat de bezoeker mist als hij niet doorklikt (schaarste);
- gebruik een opvallend design, zodat het direct de aandacht trekt.
Waar plaats je de call to action?
Om te beginnen moet er op iedere pagina een CTA staan, want anders informeer je jouw klanten zonder ze te motiveren actie te ondernemen. Een klant die niet wordt gemotiveerd om ergens op te klikken verlaat vaak direct de pagina. Gewoon een conversiekans die je links laat liggen: zonde!
Hij moet dus bestaan, maar waar plaats je de CTA-button? Niet direct bovenaan, zoals je vaak ziet. Zet ‘m op een logische plaats, zodat je bezoeker is voorbereid voordat deze op de button klikt. We hebben dan wel een reptielenbrein, maar we weten heus wel dat klikken kopen betekent. Maak de lezer extra nieuwsgierig met taalgebruik als ‘onthullen, geheimen, ontdekking’.
Zorg daarbij dat er voldoende witruimte om de CTA zichtbaar is, zodat er geen verwarring ontstaat. Jouw doelgroep moet direct weten dat DIT the place to be is en dat er geklikt moet worden. Gebruik actieve woorden en niet meer dan nodig.
