Wat is een conversie? Een conversie is niets anders dan van een bezoeker iemand maken, die een bepaalde actie onderneemt. Denk aan het aanvragen van een offerte, downloaden van je guide of het kopen van een product. Door je website te optimaliseren kun je jouw resultaten verbeteren; dit noemen we conversieoptimalisatie of conversion rate optimization. In de marketingwereld is dit een veelgebruikt begrip, dus lees gauw verder.
Voorbeelden van conversies
- Invullen van een contactformulier;
- Inschrijven voor een nieuwsbrief;
- Een offerte aanvragen;
- Jouw product kopen;
- Een dienst aanvragen;
- Content delen op social media;
- Klikken op een CTA-button;
- Een formulier invullen;
- Een routebeschrijving naar jouw kantoor opvragen;
- Etc
Van conversie naar conversieratio
Je wilt natuurlijk weten wat de resultaten van jouw site zijn, dus daarom houd je statistieken bij (bijvoorbeeld in Google Analytics). In dit programma kun je zien waar de conversies worden gemaakt en hoeveel het er zijn. Komen ze voort uit je Google Ads-campagne of zijn het verkopen? Waar komen deze bezoekers vandaan?

We drukken het aantal conversies op een website vaak uit in een conversieratio, dus in een percentage. Andere termen voor dit percentage zijn ook wel conversiepercentage, conversion ratio, CRO of conversion rate. Je berekent het percentage door het aantal conversies te delen door het totaal aantal websitebezoekers. Zo zie je in één oogopslag hoeveel van jouw bezoekers zijn overgegaan tot actie. De formule ziet er als volgt uit:
conversieratio = conversies / totaal aantal websitebezoekers
In de afbeelding zie je een rekenvoorbeeld. Stel je hebt 100 bezoekers op jouw site gehad en daarvan hebben er vijf een actie uitgevoerd. Dat bereken je dat door de 5 conversies te delen door de 100 bezoekers. Je krijgt dan 0,05 op je rekenmachine en dat is (x 100) een conversieratio van 5%.
Conversieoptimalisatie
Het is over het algemeen eenvoudiger om het aantal conversies te verhogen, dan je traffic te verhogen. Vaak kun je met enkele aanpassingen in je webdesign en je teksten al een heel verschil maken. Conversieoptimalisatie is een heel ding onder marketeers, maar ook zeker de moeite waard!
