Interne links zijn een belangrijk onderdeel van jouw SEO strategie. Je interne linkstructuur zal echter niet alleen de zoekmachines plezieren, maar ook jouw bezoekers helpen hun weg te vinden. Op onze site kun je interne links direct zien, want we verwijzen veel door naar onderliggende pagina’s voor een lekkere dosis linkjuice. Een interne link is letterlijk een link van de ene pagina naar de andere, maar altijd binnen jouw site.
Hoe werken interne links?
Waar backlinks voornamelijk waarde creëeren voor jouw domeinscore, neem je met interne links de navigatiestructuur en samenhang van jouw site onder handen. Er zijn diverse soorten links binnen jouw website mogelijk, maar we beginnen even met het doel van deze manier van linkbuilden. Interne links zijn goed voor:
- Hiërarchie opbouwen en profiteren van linkjuice;
- Houvast bieden aan de bezoeker;
- Je rankings in de zoekmachine verstevigen.
Midden in de pandemie van 2020 nam ik onderstaande IGTV op met onverzorgde haren, bleek gelaat en midden in de keuken. Geniet ervan en lees daarna weer verder onder de video!
Werken aan jouw eigen wikipedia
Door een stevige structuur te bouwen binnen de website maak je eigenlijk een eigen wikipedia, maar dan voor jouw klanten. In de SEO-wereld noemen we dit ook wel het SEO-spinnenweb. In de kern van het web vind je de heilige graal van jouw zakelijk bestaan: dát is waar klanten kopen.
Feit is alleen dat je de meeste vliegen niet vangt in de kern, maar in het web eromheen. Door in het web te belanden leren ze je kennen en is het slechts een kwestie van tijd (en doorzettingsvermogen), voordat ze naar de kern kruipen en jij ze in de kraag vat.
Wikipedia komt bijna bij al jouw zoekopdrachten als eerste optie naar boven. Als je de pagina’s van deze aanbieder bezoekt, dan zie je al snel een opvallend iets. Er staan ongelooflijk veel aanklikbare woorden in de tekst, die allemaal doorlinken naar andere pagina’s binnen het domein.

Voorbeeld SEO-spinnenweb
Hieronder zie je een voorbeeld SEO-spinnenweb in de praktijk. Ik googelde op Anna Maria van Schurman, een inspirerende vrouw uit onze geschiedenis. Je ziet in de SERP direct al een featured snippet met een link naar Wikipedia. Eenmaal daar aangekomen krijg je de beloofde informatie over deze feminist avant la lettre. De tekst staat bomvol blauwe woordjes, die de interne links voor SEO vertegenwoordigen. Klik je op het woordje ‘polyglot’, zoals ik ook deed, dan krijg je weer een pagina vol met informatie en bekende polyglotten.

Verschillende soorten interne links
We hebben het nu vooral gehad over de interne links, die je gebruikt in jouw content. Dus van artikel naar artikel etc. Dit zijn echter ook onderdelen van interne linkbuilding:
- Het menu, want hiervandaan vinden bezoekers de weg op jouw site;
- Breadcrumbs, ook wel broodkruimelspoor;
- De sitemap voor bezoekers;
- Een inhoudsopgave boven artikelen, die verwijst naar de tussenkoppen;
- Widgets of stukjes code, die verwijzen naar alle categorieën;
- Gerelateerde artikelen of producten.
Teveel interne links gebruiken slecht voor SEO?
Een flink pak interne links is niets mis mee, maar let er wel op dat je een gezonde balans behoudt. Het is fijn als bezoekers iets hebben aan de door jou toegevoegde linkjes, maar overvallen worden door alle informatie doet alleen maar afbreuk aan het overzicht.
In dit artikel spreken we bijvoorbeeld ook over het broodkruimelspoor. Het is niet goed om hier 10 x naar dezelfde pagina te linken, maar één of twee keer naar de bestemmingspagina is juist een verrijking!