Hè, wat is SEO nu eigenlijk?
Zoekmachineoptimalisatie richt zich op de organische resultaten in Google, dus dit zijn de resultaten waarvoor je geen gebruik hebt gemaakt van betaalde advertenties. Dit betekent dat je moet achterhalen waar jouw doelgroep behoefte aan heeft: welke vragen bestaan er en hoe kun jij hier antwoord op geven? SEO is dus in principe gratis, maar dan moet je het wel zelf kunnen uitvoeren.
Hoe werkt zoekmachineoptimalisatie?
SEO is een proces, dat verschillende handelingen omvat. Het doel is natuurlijk jouw website hoger in de zoekmachine te krijgen, zodat je meer bezoekers ontvangt en dus meer geld kunt verdienen. Dit zijn de belangrijkste zaken, die komen kijken bij het uitvoeren van zoekmachineoptimalisatie:
- Zoekwoordenonderzoek;
- Doeltreffende content;
- Linkbuilding;
- Social media;
- Meta tags;
- Technische optimalisatie.
Wat is het verschil tussen SEO en SEA?
Veel mensen verwarren SEO en SEA met elkaar, maar waar SEO op zich kosteloos is, is SEA altijd betaald. SEA staat namelijk voor Search Engine Advertising en dat betekent dus adverteren in de zoekmachine. In de afbeelding hieronder weergeven we het verschil, maar zie je ook nog een ander iets voorbijkomen. Deze box noemen we featured snippets of Google Answer Box.
SEO en SEA samen vormen zoekmachinemarketing, maar we kunnen het er vast over eens worden dat gratis bovenaan staat boven betaald adverteren gaat. Of niet dan?

Is SEO belangrijk?
Adverteerders schieten als paddenstoelen uit de grond, terwijl organisch bovenaan in de zoekmachines toch vele malen waardevoller is. Het bespaart je aanzienlijk wat geld en het effect op lange termijn is vele malen groter.
De zogenaamde interruptiemarketing is lang niet meer zo effectief als voorheen, aangezien ons brein gewend is geraakt aan die eindeloze stroom aan advertenties. Daarbij zijn we pas echt geïnteresseerd in informatie, aankopen of evenementen als we hier gericht naar zoeken.
Search intent is minstens zo belangrijk!
Stel je voor dat je op zoek bent naar nieuwe pannen voor het bereiden van culinaire hoogstandjes. Je googelt op ‘pannenset voor inductie’ en ziet de prachtige pannen al in jouw keuken staan. Als pannenverkoper wil je er zeker van zijn dat je deze koopgerichte bezoekers op je website krijgt, want dan verdien je geld. De kans is veel kleiner dat je tijdens het raadplegen van recepten in een app een pannenset koopt, omdat er toevallig een advertentie voorbijkomt. Je bent dan namelijk op zoek naar informatie en niet naar een aankooptip.
Short tail en long tail zoektermen
Als je een speelgoedwinkel hebt, dan zul je misschien denken ‘ik wil scoren op de term speelgoed‘. Met meer dan 70 miljoen resultaten in de SERP kun jij je vast voorstellen dat het behoorlijk wat werk gaat zijn om op dit short tail zoekwoord bovenaan te verschijnen.
Door zoekwoordenonderzoek te doen, maar ook door gezond verstand te gebruiken, zul je zien dat long tail zoektermen veel effectiever zijn. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed voor 12 jarige meiden of speelgoed voor hoogbegaafd kind 10 jaar. Deze bezoekers zijn echt op zoek naar jouw aanbod, dus de kans dat ze iets kopen is vele malen groter! Daarom wil je bovenaan in de zoekresultaten verschijnen.
Is zoekmachineoptimalisatie moeilijk?
SEO hoeft niet moeilijk zijn en zeker niet als je net begint. Het is een dynamisch vakgebied, waar de kansen nog steeds voor het oprapen liggen. De wereld van zoekmachineoptimalisatie is altijd aan veranderingen onderhevig, waardoor er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Het is absoluut niet saai, langdradig en technisch, zoals velen beweren.
Google is niet meer de statische zoekmachine die het ooit was, want met ontwikkelingen zoals voice search, kunstmatige intelligentie en semantiek is het interessanter dan ooit tevoren. Gabriëlla Media B.V. biedt diverse tools, tips en trucs om het zelf eenvoudig te leren, zoals deze SEO-checklist.
Wat kost SEO?
Dit is natuurlijk niet 1,2,3 in kaart te brengen. Zoekmachineoptimalisatie kun je misschien wel deels zelf te doen, je kunt een freelancer inhuren, een SEO-specialist aannemen of een groot bureau inhuren. Iedere optie heeft zijn eigen tarieven, die kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s per maand.
Heb je een kleine website waar nog veel aan moet gebeuren? Heb je een groot bedrijf, waardoor de naamsbekendheid veel kan bijdragen? Ben je van plan om een SEO-expert in te huren, dan moet je denken aan uurtarieven tussen de €75,- en €180,-, maar ook hoger is geen uitzondering. Er zijn ook maandelijkse abonnementen nodig, waarbij je moet denken aan het laten schrijven van SEO-teksten, technische werkzaamheden aan je site of juist linkbuilding. Alle facetten van de wereld van zoekmachineoptimalisatie hebben een prijskaartje, dus verdiep je goed in alle mogelijkheden. Is SEO een one time thing? Nee, die vlieger gaat helaas niet op 😉
Wat is SEO-schrijven?
Een groot deel van het optimaliseren voor de zoekmachines hangt af van waardevolle content. Je bezoekers meerwaarde bieden en hun vragen beantwoorden, dat is het geheim. SEO-schrijven komt in de praktijk vaak neer op het schrijven van blogs of productomschrijvingen, zodat deze hoger in Google belanden.
Wat is SEO-copywriting? kun je als volgt beantwoorden: het schrijven van wervende teksten die als doel hebben de lezer een actie te laten uitvoeren. Je wilt namelijk dat de lezer van jouw teksten iets koopt, aanvraagt of uitvoert. SEO-copy is gebaseerd op een zoekwoordenonderzoek, zodat je ook zeker weet dat jouw content bijdraagt aan de wensen van jouw doelgroep. Je kunt wel hele goede blogs schrijven, maar als niemand ernaar omkijkt dan heb je er nog niets aan!
Als je wilt weten waar een SEO-tekst aan moet voldoen, dan raadpleeg je onze uitgebreide kennisbank met relevante content.
SEO-advies inwinnen of een expert inhuren?
Voor meer tips download je onze guides of bekijk je de video’s over SEO en copywriting op Instagram. Schakel direct ons SEO-team in.