Moet je belasting betalen in de Metaverse?

Belasting betalen in de metaverse - Metaverse tax

Voor AllesOverCrypto schreef ik eerder al diverse artikelen over de Metaverse. De beste omschrijving die ik je kan geven is dat de metaverse een virtueel gedeelde ruimte is, die wordt gevormd door de combinatie van internet, augmented reality en virtual reality. Maar hoe zit het met de juridische kant van deze 3D-ruimtes? What about laws and tax? Moet je ook belasting afdragen in de Metaverse?

The metaverse is a network of virtual worlds where users can interact with each other

Geld in de metaverse

Voordat we ook maar over belastingen kunnen denken, is het handig om iets te weten over geld besteden in het netwerk der virtuele werelden. Als je een beetje geïnteresseerd bent in deze ontwikkelingen, dan zal de hype je niet zijn ontgaan. Misschien wel het belangrijkste kenmerk is dat alles decentraal is. Er is dus niet één aangewezen eigenaar, geen ownership. Iedereen die deelneemt is als het ware een stukje eigenaar van de metaverse.

Om deel te nemen aan activiteiten in de Metaverse zul je wat moeten weten over blockchaintechnologie en cryptocurrencies. Blockchain zal ik op een later moment op ingaan, maar crypto is alive and kicking. In de metaverse kun je digitale munten gebruiken om te investeren, maar je kunt ook cryptocurrencies verdienen. Uiteindelijk kun je zelfs jouw digitale vermogen omwisselen voor fiatgeld, zoals we de traditionele valuta’s noemen.

Doordat er niet veel beperkende kaders zijn, zoals in de echte wereld wel het geval is, verdienen sommige mensen ontzettend veel geld. Veel meer dan dat ze met hun kantoorbaantje verdienen. In dit artikel zie je dat investeerders miljoenen dollars inleggen, voor een stuk grond in de metaverse. Je kunt je voorstellen dat met deze grote investeringen ook grote inkomsten gepaard gaan, dus hoe werkt het dan met de belastingtarieven in de metaverse?

Belasting heffen in de Metaverse

Hoewel het misschien voor jou een shock is dat er zo ontzettend veel geld wordt gestoken in een virtuele wereld, hebben belastingspecialisten de Bitcoin-tekens in de ogen staan. Naast investeren in percelen, kun je ook wearables (kleding en accessoires), kunst en zelfs auto’s aanschaffen in deze tweede wereld. Je handelt dan in NFT’s, zodat je eigenaarschap claimt en een uniek item in handen hebt. Ook kun je bijvoorbeeld spellen spelen, waarmee je geld verdient. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en waar geld is, daar ligt de Belastingdienst op de loer 😉

Is de Belastingdienst hier al vindbaar?

Om je direct maar gerust te stellen: de Belastingdienst is hier nog niet écht mee bezig. Wel zitten ze al bovenop de belastingheffing op je cryptovermogen. Er wordt van je verwacht dat als je betaald krijgt in crypto, of je handelt in crypto, dat je jouw inkomsten omrekent naar Euro’s. Dit vermogen wordt gerekend tot box 3, dus daar betaal je absoluut belasting over. Tip van mij: neem altijd op 1 januari screenshots van je wallets met crypto, want er gaat de komende jaren zeker een soort van controle uitgevonden worden. Ze kunnen jou met terugwerkende kracht belasten!

Of de huidige wet- en regelgeving ook in de metaverse toegepast zal worden, of dat er een heel nieuw stelsel wordt opgebouwd, dat moet nog blijken.

Belasting betalen over je NFT’s

De meeste mensen die handelen in NFT’s (non-fungible tokens) zijn investeerders, die op een slimme manier hun vermogen vergroten. Normaliter zal de aankoop van NFT’s worden opgenomen in box, dus privé bezittingen van een particulier. Heb je een familiefonds dan is het handiger om de belegging hierin te kopen, want dan is er sprake van vermogensoverdracht naar volgende generaties. Dit brengt een stuk belastingvrij vermogen met zich mee, dus dat is een voordeel.

Hoewel veel investeerders proberen het te beschouwen als hobby, zodat de heffing van belasting in de metaverse meevalt, blijkt dit in de praktijk onrealistisch. Maak jij als particulier winst aan de verkoop van een NFT, dan belast de fiscus dit in box 1, want je maakt winst.

Inkomstenbelasting in de metaverse

Ook op het gebied van inkomstenbelasting is er sprake van een lastig iets. We staan aan het begin van een revolutie op financieel vlak en is nog veel onduidelijk. Regulatie van het digitale systeem zal erg veel nadelen met zich meebrengen, maar ook voordelen. Zowel voor particulieren als ondernemers, is het vereist dat ze hun cryptovermogen of -inkomsten omrekenen naar Euro’s. Dit ‘loon in natura’ of de omzet, wat vervolgens in je aangifte verwerkt moet worden.

Welke artikelen over de metaverse schreef Gabriëlla Media BV nog meer?

Wil jij ook crypto teksten laten schrijven? Ben je op zoek naar een NFT tekstschrijver of een blockchain copywriter? Wij kunnen het allemaal, dus plan gerust eens een vrijblijvend en kosteloos gesprek in.