Racisme op het werk

Helaas kom je het overal tegen: racisme op het werk. Iedere seconde van de dag, op elke plek van de wereld. Veel mensen zijn bang om actie te ondernemen, omdat ze niet weten of ze het juiste tegengeluid laten horen. Voor jou is dit blog, zodat je die vervelende collega’s kunt aanpakken en kunt opkomen voor je medemens.

Trigger in 2020

We dachten dat 2020 al ellendig genoeg was, met de komst van covid-19, maar niets is minder waar. Opnieuw een geval van police brutality zorgt ervoor dat de wereld op z’n kop staat, en terecht! De brute moord op George Floyd (een witte politieagent zat ruim 8 minuten met zijn knie op zijn nek, terwijl hij geboeid op de grond lag) vond enkele dagen geleden plaats.

Veel mensen zijn woedend, wanneer zo’n vreselijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Als de tijd verstrijkt zakken de furieuze gedachten weer in, totdat er weer een nieuw ‘incident’ plaatsvindt. Het is echter essentieel dat we met zijn allen alert blijven en ook die vlam in ons houden, zodat we iedere dag iets kunnen betekenen voor collega’s, vrienden en kennissen met een zwarte huid.

Hoe ziet racisme op het werk eruit?

Je merkt het al als mensen het plaatselijke Chinese restaurant bestellen en bij hun bestelling de R vervangen door een L; enorm slecht. Dan zijn er de collega’s die ‘grapjes’ maken, bezoekers die aannemen dat je zwarte collega bij de schoonmaakploeg hoort en uitsluiting op basis van huidskleur. Promoties die standaard naar de witte kandidaat gaan, ook al is de collega met een zwarte huid vele malen beter.

Wat doe je aan racisme op het werk?

Het is belangrijk dat je ALTIJD wat zegt en ook direct actie onderneemt. Informeer je collega’s, leidinggevende en stap zonodig naar HR. Maak er te allen tijde melding van, zodat geen enkele situatie onbenut blijft en racisme op het werk uitsterft. Een veilige, rechtvaardige toekomst begint bij jou.

Ben je zelf manager, bedrijfseigenaar of heb je op andere wijze wat te vinden over de bedrijfsvoering? Verbeter het beleid, maar zorg ook actief voor diverse teams en inclusie op de werkvloer. Denk jij dat er bij jouw bedrijf geen sprake is van racisme? Watch again, want het is een diepgeworteld probleem. Racisme in vermomming komt bijvoorbeeld ook veel voor, want hoe vaak worden er wel niet dingen gezegd als ‘ik heb zelden zo’n vriendelijk bruin persoon gesproken’ of ‘voor een zwart iemand is ‘ie erg intelligent.’ Bizar, maar het gebeurt absoluut.

Lees, kijk, luister en leer!

Signaleer je racisme (binnen je bedrijf)? Reageer pro-actief, maak melding, speak up en wijs mensen op hun fouten. Helaas weten veel mensen niet beter, dus dan is onderwijzen de enige optie. Wat kun je nu alvast voor actie ondernemen?

  • Noem jezelf niet blank, maar gebruik wit. Blank suggereert dat het de standaard is en dat zwart een variatie daarop is. Dit is niet wat je wilt uitdragen, dus wij zijn wit. Wit is ook een kleur!;
  • Wees een krachtige leider en zorg dat jouw team verbetert: discussieer, praat met je team en bied steun aan, waar nodig;
  • Start Netflix op en zoek naar educatieve documentaires, zoals: ‘Dear White People’, ‘Becoming’ en ‘When They See Us’;
  • Lees boeken, zoals ‘How to be an Anti-Racist’, ‘Waking up White’ en ‘White Frigality’;
  • Fan van podcasts? Ga een flink stuk wandelen en luister eens naar ‘Hear to Slay’ en knoop het goed in je oren allemaal;
  • Heb je kleintjes thuis rondlopen? Wees je ervan bewust dat ook in kinderboeken en op school racisme dagelijks voorkomt. Wees je ervan bewust dat jij het voorbeeld bent, dus wat jij goed doet is voor hen automatisme. Er zijn zat kleuters (!!) die al racistische opmerkingen maken, terwijl we allemaal onbevooroordeeld geboren worden. Werk aan de winkel!

Ook ik zal helaas verkeerde terminologie gebruiken, maar ik sta wijd open voor feedback. Je vindt hier de zakelijke tips, maar je kunt mij ook privé volgen. Samen bereiken we meer, together we RISE! It’s up to all of us ✊🏿✊🏾✊🏽✊🏼✊🏻✊

Laat een reactie achter