Topic clusters – wat zijn het en hoe verwerk je het in je SEO?

Topic clusters seo

Werk je als ondernemer al lekker aan je vindbaarheid en zichtbaarheid, dan heb je vast wel eens van topic clusters gehoord. Google’s algoritmes evolueren constant, waardoor je SEO-strategie ook continu moet veranderen. Topic Clusters en Pillar Content doen je strategie vast en zeker veel goeds. Dus lees je mee hoe jij je zoekstrategie onder handen kan nemen?

Wat zijn topic clusters?

Topic clusters zijn bedoeld om gebruikers naar je website te trekken. Door meerdere contentpagina’s rondom een keyword te bouwen vorm je een doeltreffende contenthub, wat we een topic cluster noemen. Dit hangt nauw samen met pillar content.

Cluster content, pillar content en hyperlinks

Wat is pillar content?

Pillar content is een gedetailleerd, informatief stuk content dat gericht is op een bepaald topic (keyword) en kan worden onderverdeeld in verschillende secties en vormen, zoals een webpagina, rapport of e-book.

De pillar content is dus de hoofdpagina en de topic clusters de content die hieruit voortvloeien. Alle content wordt bij elkaar gehouden door de linkstructuur, waarbij de structuur het voor de zoekmachines duidelijk maakt wat bij elkaar hoort.

Wat voor rol spelen de hyperlinks?

Hyperlinks zijn onmisbaar in de topic clusters. Ze leggen de verbinding van de pillar pages richting de clusterpagina’s, waardoor een netwerk van relevant en waardevol materiaal ontstaat. Anchor texten die de links versterken zijn natuurlijk eveneens belangrijk. Hierdoor maximaal je de effecten van je contenthub en verstevig je eveens je SEO-positie.

Bouw een topic cluster

Het begint allemaal met het vaststellen van een geschikt hoofdonderwerp voor je pillar content. Vervolgens ontwikkel je subonderwerpen die de details en specifieke informatie weergeven voor je gebruikers. Deze subtopics moeten zorgvuldig worden gelinkt aan de pillar, waarbij je de focus ligt op het creëren van waardevolle content voor je lezers. Dit is een schematische weergave van zo’n topic cluster:

Topic clusters + pillar content

Integratie met je huidige SEO-strategie

Het integreren van deze clusters en pillar content in je huidige strategie verhogen je autoriteit en versterken je positie. Maar hoe pak je dat slim aan? Zorg er in ieder geval dat je jouw posities en CTR bijhoudt met de Google Tools, zodat je ziet wat de invloed van deze wijzigingen is. Dit is hoe je de implementatie aanpakt:

  1. Content audit – beoordeel bestaande content en kijk waar je kansen liggen
  2. Zoekwoordenonderzoek – kies relevante hoofd- en subonderwerpen
  3. Content creatie – ontwikkel pillar content en bijbehorende subonderwerpen
  4. Linkstructuur – verbind pillar content met clusterpagina’s via interne links
  5. SEO-optimalisatie – zorg dat alle content voldoet aan de wensen van gebruikers en zoekmachines
  6. Monitoring – houd de prestaties bij en update waar nodig.

Heb je hulp nodig met het implementeren van de clusters? Of zoek je juist iemand die jouw content creëert volgens de meest actuele richtlijnen? Wij helpen je om jouw zichtbaarheid en vindbaarheid te verbeteren!