Wat te doen in Amersfoort? Onze tekstschrijver vertelt

Welkom in Amersfoort, nieuwe keistedeling” reageerde een facebookkennis 4 jaar geleden op het bericht dat wij Rotterdam voor Amersfoort hadden verruild. Dat laatste woord heb ik wel drie keer moeten lezen; keis-te-deling? Keist-edeling? Oh! KEI-stedeling. Nu denk jij vast, KEI-watte? Geen zorgen, ik leg het je allemaal uit in deze blog over het mooie Amersfoort. Net als wat te doen in Amersfoort en wanneer de stad is ontstaan. Lees je mee?

Waar ligt Amersfoort op de kaart?

Deze stad waarvan ik eerlijk gezegd nog amper had gehoord voordat ik mijn vriendje, nu man, Jaap leerde kennen in Enschede. Sterker nog,… waar ligt Amersfoort überhaupt, dacht ik toen? Gelukkig vertelde google me dit al snel: het geografische middelpunt van Nederland ligt in de provincie Utrecht langs de A1 en de A28 en dankt haar naam aan de beschermde (forte) nederzetting (Hames) op de Utrechtse heuvelrug. Hames-forte veranderde fonetisch in Amers-foort. 

Wanneer is deze stad ontstaan? 

Een oude nederzetting, waar ik dus nog nooit van had gehoord… maar als je door de prachtige binnenstad met de enige en unieke land- en waterpoort van Nederland, geheten de Koppelpoort, loopt vraag je je al snel af waarom je hier nog nooit was geweest. Lang lang geleden is Amersfoort ontstaan. Op 12 juni 1259 kreeg deze mooie plaats stadsrechten en daarmee rechten en privileges, zoals de bouw van een stadsmuur, handelsrecht en tolrecht. Het blok graniet, dat op een sokkel langs de stadsring staat is in de ijstijd naar Amersfoort gebracht. Het heeft rondgezworven door de stad en is door vierhonderd burgers naar de Varkensmarkt gesleept om vervolgens daar te begraven. Uiteindelijk staat de kei symbool voor onze woonplaats en danken wij, “keistedelingen” onze naam aan deze kei. 

Wat te doen in Amersfoort?

Inmiddels kom ik er al een jaar of 12, mag ik mijzelf sinds 2016 officieel keistedeling noemen en ben ik verknocht geraakt aan deze ‘knusse’ prachtige stad. Waar je in Utrecht op zaterdag over de hoofden kan lopen is de drukte in Amersfoort altijd plezant, maar doet Amersfoort qua faciliteiten en uitstraling echt niet onder voor Utrecht (vind ik). Je kan heerlijk slenteren door de winkelstraten van de Koppelpoort tot de Kamperbinnenpoort, de achteraf straatjes met middeleeuwse panden zoals de muurhuizen (gebouwd op de voormalige stadsmuur), boetiekjes bezoeken op het Drakennest, de Krommestraat of de Zuidsingel, het Mondriaanhuis bewonderen, een rondvaart door de grachten van Amersfoort maken of gewoon neerploffen op een van de vele terrassen op de hof of op het Lieve Vrouwekerkhof met uitzicht op de Onze Lieve Vrouwetoren alias de Lange Jan! Zou je me nu, in tegenstelling tot 12 jaar geleden, vragen “Is Amersfoort een leuke stad?” dan zou ik volmondig “JA!” antwoorden. 

Wat is er te doen in Amersfoort en omgeving?

Voor als je dacht dat ik hierboven alles al had omschreven: nee dus! Dat was slechts een greep uit de vele highlights van de binnenstad, maar buiten de ring heeft de stad ook veel te bieden. Zoals de architectenwijk Kattenbroek met de Vijver van Emiclaer en het Park Schothorst nabij. Bezoek de dierentuin in Amersfoort-west en vergaap je aan de prachtige villa’s in de nabijgelegen wijk Bergkwartier of ga naar Loods5 en Ikea aan de rand van Amersfoort-Noord. In de omgeving van Amersfoort vind je de prachtige Soesterduinen, de pyramide van Austerlitz en landgoed den Treek. Van de bossen fiets je zo de duinen in en langs de Eem op naar de landerijen: ieder uur een nieuw panorama! 

Gabriëlla Media

Kortom: teveel om op te noemen in deze blog! Wil je meer weten, of zoek je nog iemand die jouw enthousiasme in zo’n blog kan vangen, mail me dan vooral. Naast mijn passie voor onze stad ben ik ook tekstschrijver en is Gabriella Media de SEO specialist van Amersfoort.

Laat een reactie achter