Wat zijn wireframes en waarom zijn ze zo belangrijk?

Wanneer je wilt dat jouw website de bezoekers aanzet tot actie, dan is het noodzakelijk dat zowel design als content optimaal zijn. Een uitstekend uitgedachte contentstrategie is onmisbaar, maar als je bezoeker de juiste stappen niet kan doorlopen, omdat je website prut is… Dan heb je er helemaal niets aan.

Wat zijn wireframes?

Wireframes voor een website kun je vergelijken met een schaalmodel voor een bouwwerk. Het is een soort plattegrond, waarin de lay-out en content nog niet grafisch wordt weergeven. Je richt je op de navigatie van een website en de indeling van de inhoud. In deze fase ben je dus nog niet bezig met de opmaak van de pagina’s, dus geen foto’s, fonts en andere grafische elementen. 

Er zijn inmiddels heel wat tools op de markt waarmee je als designer én content creator het jezelf een stuk gemakkelijker maakt, zoals UXpin, Balsamiq en zelfs Keynote. Maar het kan natuurlijk ook gewoon met pen en papier, waar ik zelf nog steeds enorm de voorkeur aan geef. (I know, ouderwets…)

Waarom is een wireframe opzetten zo belangrijk? 

Als je een website, webwinkel of app bouwt, dan is dit meestal voor commerciële doeleinden. Je wilt omzet genereren en, als het even kan, ook winst maken. Zonder vooropgezet plan is dit lastig. Een wireframe start je al vroeg in het project ‘nieuwe site’, namelijk wanneer duidelijk is wat het doel van het platform gaat worden. 

Waar op de webpagina’s komt welke content te staan en hoe halen we hiermee de beste resultaten qua conversie? Als je een de opbouw zwart op wit hebt staan dan kun je een testomgeving gaan bouwen. Dit is over het algemeen vrij eenvoudig, omdat je puur de inhoud gaat testen en dus niet de grafische kant van het verhaal. Is de testomgeving eenmaal klaar, dan wordt het tijd om de testen te gaan uitvoeren. 

Dit is niet een extra investering, want het is een onmisbaar onderdeel van je nieuwe site. Hierdoor kan worden voorkomen dat partijen langs elkaar werken, de inhoud niet getest is voor conversieoptimalisatie en dat het eerste, tweede en derde ontwerp eigenlijk nèt niet naar je zin is. Geld goed besteed!

Leave a Reply