Heb je een webwinkel of ben je van plan er een op te zetten? Denk verder dan een webwinkel bouwen, producten in de winkel zetten, verzend- en betaalopties instellen en alles boosten via Google Ads. Want als de basis niet goed zit, dan is de moeite tevergeefs.
Veel bedrijven missen de boot, omdat ze slechts de specificaties invoeren bij de producten in de webwinkel. Waar ze echter niet aan denken is dat alle webshop owners dezelfde omschrijvingen van de groothandel doorkrijgen. Bezoek eens een webwinkel met ambachtelijke producten: dan zie je een productomschrijving die verkoopt!
Wat is het geheim van een winstgevende productomschrijving?
Een productomschrijving die verkoopt? Het geheim is je verdiepen in je klant. Wat gaat je klant met het product doen? Focus je op de klant, die een bepaalde ervaring gaat hebben met jouw product. Dit vergt tijd, energie en bergen creativiteit. Alle omschrijvingen in een middag invoeren kun je vergeten, want selling descriptions kosten tijd. Zeker als het om duizenden artikelen gaat. Maar, in the end zijn de productomschrijvingen een relatief kleine investering, die zich groot gaat terugverdienen. Geloof mij, dit is belangrijker dan alle technische snufjes en designs bij elkaar.
In een winkel heb je te allen tijde verkopers staan, maar in een webwinkel moet je toch ook je potentiële klanten zien te informeren én overtuigen. De teksten vormen jouw personeel, dus dit moet goed zitten.
In 6 stappen een overtuigende productomschrijving
- Ken je doelgroep. Als je weet aan wie je wilt verkopen, dan kun je jouw hele webwinkel hierop aanpassen. Verkopen aan iedereen is geen optie, want dat eindigt in verkopen aan niemand. Visualiseer de perfecte afnemer van je product en vraag je jezelf af: Wie gaat de meeste voordelen van dit product ervaren? Welke problemen worden door het gebruik hiervan opgelost? Waarom zouden ze dit product bij mij kopen? Hoe omschrijven ze het product (en zoeken ze het op)?
- Blijf dicht bij je brand. Gebruik termen, taalgebruik en visualisaties die aansluiten bij je bedrijf. Probeer een gevoelige snaar te raken bij je prospects en gebruik, als dit past bij je brand, humor op een slimme manier.
- Specificaties zijn belangrijk, maar een wens vervullen is veel belangrijker. Richt je op de toegevoegde waarde van je product, zodat de potentiële klant de voordelen ook gaat zien. Omschrijf wat je prospects kunnen bereiken met jouw product en doe alsof ze het al in hun bezit hebben. Welk gevoel gaan ze ervaren door jouw product? Beschrijf het probleem en verkoop de oplossing. Wil jij een productomschrijving die verkoopt? Lees dan nog even door!
- Wees niet te kort van stof, maar zorg wel voor een duidelijke structuur. Gebruik bullet points, duidelijke paragrafen en indien nodig, tussenkoppen. Wees er zeker van dat je start met de introductie van het product. Vervolg de intro met een uiteenzetting van het probleem en omschrijf vervolgens de oplossing. Gebruik overtuigend taalgebruik en eindig met een CTA.
- Gebruik taal die je ook zou gebruiken als de prospect tegenover je stond. Vergeet dat er een enorme afstand tussen jullie bestaat en dat alles via schermpjes en kabeltjes loopt. Breng je product aan de man alsof je in je eigen stenen winkel staat en laat Google, SEO en de perfecte keywords nog even links liggen. Maak korte zinnen, gebruik geen vakjargon en zorg dat je een emotionele connectie tot stand brengt. Wees positief in je verwoordingen en gebruik actief taalgebruik. Gebruik tegenwoordige of toekomstige tijd in je woorden en slinger er vooral ‘stel jezelf eens voor met …’ in.
- Voltooi een spellingscontrole en zorg dat je SEO in orde is.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.