Zuurtje #35- Hoe win je (nog) vertrouwen

In de politiek of in het dagelijks leven. Belangrijke kwestie want er er hangt veel af van vertrouwen in elkaar. Het begint allemaal met eerlijk zijn tegen jezelf. Met alle mankementen die mensen hebben in hun lijf of hoofd stralen ze dit uit naar anderen. Heb je fysieke problemen wordt dit opgemerkt door andere mensen aan hoe je je beweegt en gedraagt. Wat er in je hoofd omgaat is lastiger te zien of op te merken. Hoe dan ook wanneer je in jouw rol in het openbare leven jezelf of je producten moet verkopen is van groot belang dat je altijd eerlijk bent over hoe je in elkaar steekt wanneer je erkent dat je bent zo je bent.

In de politiek zie je dat wanneer jouw partij een beleid voorstaat dat mensen treft en dat gebeurt eigenlijk altijd, jouw integriteit of het ontbreken ervan gevolgen heeft voor je partij of achterban. Beleidsmakers of bewakers van het beleid zullen ten alle tijden moeten beseffen dat zij met hart en ziel zich achter dit beleid moeten stellen ook al is dit niet geheel hetgeen zij hadden beoogd toen ze hun rol pakten.

Ik geloof bijvoorbeeld dat premier Rutte zich, als gematigd rechtse meneer, achter zijn idealen heeft gesteld en vond dat het liberaal gedachtengoed het enige juiste gedachtengoed is. Dat er meer wegen zijn die naar Rome of het paradijs op aarde zouden kunnen leiden, zal vast wel eens bij hem zijn opgekomen maar botsten met de uitgangspunten van zijn idealen. In zijn hoofd wordt ontkend dat er mensen zijn die zich niet of nooit goed kunnen redden in welke maatschappij dan ook. Jammer voor pakweg 30% van de bevolking want dat deel zal, zolang de rechtse mensen aan het bewind zijn, moeite hebben om een goed leven te hebben.

Nu is er gelukkig sprake van wat tegenkrachten in de huidige regering en tweede kamer waardoor die 30% niet volledig verzuipt in ons bedacht economisch bestel waar altijd alles beter en sneller moet. Die tegenkrachten vreten aan zijn moreel besef en aan het moreel besef van het rechtse gedeelte van zijn achterban welke hem continu zullen manen om wat harder op te treden tegen nieuwkomers of “uitvretende uitkeringstrekkers” en minder begaafde of bekwame medemensen. Lastig dus, voor hem om vertrouwen te winnen of vertrouwen vast te houden.

Dit maakt tevens dat de superrechtsen, binnen andere partijen, de kans gaan krijgen om de stoelpoten onder hem weg te schoppen. Deze partijen schermen onophoudelijk met leuzen waarin zij roepen dat alle buitenlanders het land uit moeten zodat de Nederlander meer kansen krijgt. Of dat de boeren meer of langer de kans moeten krijgen om te doen wat zij doen. Of dat het klimaat niet bestaat. Of dat Oekraïne aan de Russen toebehoort. Wanneer deze laatste groep (rechtse) mensen aan het bewind komt, maakt het niet meer uit of er tegenkrachten zijn want dan zullen we worden geregeerd door een club die het vertrouwen gewonnen heeft van de schreeuwende minderheid en dan mag iedereen van God los zijn. Mensen met moreel besef en mededogen komen dan nooit meer aan het woord.

Wanneer je in het dagelijks leven hecht aan integriteit en eerlijkheid en vertrouwen van anderen in jou belangrijk vindt. Zeg dan vooral wat je denkt en wanneer je een fout of foutje maakt, kom daar dan voor uit. Hiermee voorkom je dat anderen je onderuit kunnen halen en hooguit kunnen aangeven dat je fout zat of een fout hebt gemaakt en daarmee is dan de kous af.

Voor iedereen en vooral voor de minister president geld dus. Je mag wat vergeten maar niet teveel en wanneer je beleid, handelswijze, communicatie of gedachtengang niet volledig deugt, laat je dan overtuigen door de stille minderheid en niet door het schreeuwende gedeelte hiervan. Dan win je vertrouwen.

Eisse

Delen:

Column Zuurtje

Zuurtje #33- Jaarwisseling

De jaarwisseling is een wereldwijd geaccepteerd gebeuren. Vreemd gebeuren eigenlijk ook waarbij van de één op de andere dag de Wereld er voor velen er

Lees verder »