Uncategorized

Zuurtje #5 – Kermis

Zuurtje #5 – Kermis

Afgelopen week mochten we de Pinkster-kermis bezoeken welke ter gelegenheid van dit gebeuren  op de parkeerplaats bij het centrum was opgesteld. Nu vind ik kermis nog steeds een mooie beleving en heb respect en bewondering voor de mensen die de attracties exploiteren. Met name dan voor de exploitanten die hun investering opbouwen zoals de Hully Gully, Octopus, Free Fall en Zweefmolens. Niet of veel minder voor de gemakzuchtige Boksbal en andere (semi) stand-alone uitbaters. 

Het is natuurlijk wel slim en handig om een apparaat op te stellen waarop een ieder zijn/haar agressie of goklust uitleeft alleen ben je dan ineens zelf de attractie i.p.v. het apparaat. Dit omdat de omstanders willen genieten van jouw lage score en nog meer van hoe je dit verwerkt. 

Nee dan die monstrueuze apparaten welke 2 tot 3 dagen tevoren worden opgebouwd en steeds, voor de bouwers, niet te hopen dat er een borgring of splitpen overblijft.

Er worden dan allerlei Jan, Piet en Klazen uit de hoge hoed getoverd of geronseld die mogen assisteren bij de bouw. Een wonder dat er zo weinig misgaat. 

Dan zijn er ook de wat halfslachtige attracties als de trampolines (BungeeJump). Onze kleinzoon van 9 vind dit het “numero uno” speeltuig en hij is daar niet alleen in. Rijen dik achter een schraal hekje staan wachten op je beurt. Niet tegen het hekje leunen want dan is de kans groot aanwezig dat dit omklapt en jij op je snufferd valt. Is van ijzerdraad gemaakt of ander zielig materiaal maar staat daar puur voor de afscheiding. Dit terwijl hij drie kwartier moest wacht om zijn three minutes of fame te beleven terwijl de 2 assistenten/medewerkers op 3 trampolines van 70+ jaar hun best deden om én de kinderen te laten vliegen of jumpen én de mensen van de hekjes weg te houden én de tijd te bewaken. Voorwaar een prestatie dat multitasken en eigenlijk nog leuker om naar te kijken dan de vliegende kinderen.

Ook simpel verdiend voor de ondernemers is het “virtual reality” tentje. 2 gamingstoelen en Bijbehorende Virtual Reality Glasses. Waarbij je kunt kiezen uit 15 rollercoasters die je door diverse gebieden loodsen. Voor de volwassenen onder ons, geen zak aan maar het loopt storm qua kinderen.

Voor mezelf hoef ik (bijna) nergens meer in. Het is inmiddels veel leuker om te bekijken wat er allemaal rondzwalkt in al dan niet kennelijke staat. Bij veel publiek lijkt het zelfbewustzijn voor langere tijd of voor eeuwig verdwenen. Of dat komt door overweldigende en waardeloze muziek of de prijzen die gevraagd worden voor een tourtje sur place met prijzen tussen de € 4,00 en 

€ 8,00 per paar minuten, weet ik niet maar daar heeft het wel alle schijn van. Daarbij vonden we vroeguh de prijzen ook te hoog maar je moest het beleefd hebben dus betaalde je wat er gevraagd werd.

Zal wel aan de leeftijd of ervaring liggen dat je niet meer staat te springen om te draaien of te tollen. Natuurlijk ga je mee wanneer je kleinkinderen dat vragen en zet je je stoerste ikheballesalmeegemaakt gezicht op. Daarna doe je dan je best om al je maaginhoud te houden waar het hoort. 

Om terug te gaan naar dat respect voor de kermisbouwers. Superknap wat ze elke week ergens anders weer neerzetten en hoop dan maar dat ze beseffen dat menig kermisganger ze graag ziet komen maar na die week ook graag weer uitwuift. Een parkeerplaats heeft voor mij dan opeens ook zo zijn charme.

Eisse